Ciasto do pierogow pozostanie tajemnica , ale nic straconego , wystarczy przyjechac ponownie do Wolimierza i delektowac sie do woli .
1. Zapiekanka
Sklad:
- 400 g makaronu penne lub świderki
- Mieso mielone z lopatki 500g
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- Do sosu beszamel:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
- 400 ml (2 szkl.) mleka
- 60 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
- 200 g startego ostrego sera cheddar
- 700 g świeżych gotowanych brokułów
- 80 g startego sera typu ementaler
- Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlać łyżkę oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko twardy). Odcedzić.
- Na patelni w oleju podsmazamy cebule posiekana w kostke i wycisniety czosnek , dodajemy mieso i odparowujemy z niego wode , jak zacznie sie robic sypkie wylaczamy ogien .
- W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek i starty cheddar, i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do wysmarowanej maslem formy wsypujemy makaron i mieso - mieszamy i lekko ugniatamy wierzch .polewamy sosem beszamelowym.
- Brokuly blanszujemy 5 minut w wrzacej osolonej wodzie , nastepnie ukladamy rozyczki na makaronie , posypujemy startym serem.
- Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut przed podaniem do stołu.
- Teraz mozemy powiedziec sobie ``smacznego``.
2. Salatka ogorkowa z przepisu O.
Sklad:
- Puszka fasoli czerwonej
- Kilka ogorkow kiszonych np 6
- 2 ogorki zielone
- Koperek peczek
- Jogurt naturalny 150g
- 2 zabki czosnku
- 2-3 lyzki majonezu
Ogorki kroimy w kostke , dodajemy fasolke i pokrojony koperek , jogurt mieszamy z majonezem dodajemy wycisniety czosnek i mieszamy wszystko razem doprawiajac pieprzem i sola .
3.Salatka warstwowa ( czyli ta z ananasem)
Sklad:
1 słoiczek selera konserwowego
35 dag szynki konserwowej
2 białe części średniego pora
1 puszkę ananasa
1 puszkę kukurydzy
30 dag sera żółtego
6 jajek
Sos:
3 łyżki majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek syropu z ananasa
sól
pieprz
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy.
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser i
jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa kroimy na małe
kawałki (możemy również użyć ananasa już krojonego).
Por siekamy w cienkie talarki lub półtalarki. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i syropem z ananasa. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
W przezroczystej misce układamy kolejno: połowę pora, seler konserwowy, kukurydzę i szynkę. Polewamy połową sosu majonezowego.
Układamy następnie ananasa, jajka i pozostały por. Polewamy resztą sosu. Posypujemy żółtym serem. Przybieramy odrobiną pora.
no i najwazniejsze przez caly czas tworzenia delektujemy sie cytrynowka :) oczywiscie roboty L.
Smacznego
M.
Bardzo dziękuję za przepisy i za transport :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz przepraszam za utrudnienia.
Kochana to nie ten Gość nas wiózł , a transport był bardzo udany, ekscytujący i nie do zapomnienia ;) więc Ty się niczym nie przejmuj ;)
UsuńZapomniałeś o spacji. I kilku polskich znakach.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię sałatkę z przepisu O. tylko nie mam cytrynówki, więc może mi nie wyjść ;)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepisy
Ach te niemieckie laptopy :) mam nadzieje ,ze to nie umniejszy smaku potraw .
OdpowiedzUsuńOrigata nie przejmuj sie , to przez te polskie drogi :)
Pozdrowienia i powodzenia w kuchni.